De voordelen van een VDSL-verbinding

  1. Home
  2. Algemeen
  3. De voordelen van een VDSL-verbinding

Overweegt u om over te stappen naar een nieuwe provider voor uw zakelijke verbinding? Dan kan het interessant zijn om de huidige technieken beter te begrijpen. In dit artikel bekijken de verschillen met ADSL en glasvezelverbindingen. Tevens duiken we in de techniek achter VDSL en haar voordelen.

Wat is VDSL?

VDSL is een opvolger van ADSL met hogere snelheden. VDSL wordt net als ADSL geleverd over het bestaande kopernetwerk van KPN Telecom. Er zijn binnen VDSL diverse varianten, ieder met een eigen snelheid. VDSL is snel en relatief te leveren in vergelijking met glasvezel.

De techniek achter VDSL

De afkorting VDSL staat voor Very high bitrate Digital Subscriber Line. In feite is dit een verdere doorontwikkeling van technieken zoals ADSL, ADSL2 en ADSL2+. Hierbij worden de gegevens, welke verstuurd worden over de bestaande telefoonkabel, in de wijkcentrale van KPN gemoduleerd en op een koperkabel gezet die naar uw aansluiting gaat.

Omdat bij VDSL in technisch aspect geen telefonie mogelijk is, is er meer bandbreedte beschikbaar voor de te versturen of te ontvangen data. Echter, aangezien de telefoonkabel gevoelig is voor elektromagnetische storing en er vaak heel veel signalen door één grondkabel gaan (tot 200 aders) is er veel risico op overspraak. Hierdoor gaat de kwaliteit van het VDSL-signaal naar beneden als de afstand langer wordt. Dit risico is bij coax-kabel (welke gebruikt wordt voor kabel-TV en kabelinternet) minder aangezien deze kabel rondom is afgeschermd en er minder verschillende signalen doorgaan. Bij glasvezel is dit probleem helemaal niet meer aan de orde.

VDSL maakt dus net als ADSL gebruik van het kopernetwerk van KPN Telecom. In onderstaande afbeelding is (op sterk vereenvoudigde wijze) weergegeven hoe dit werkt. Het ADSL-signaal wordt in de wijkcentrale op de koperkabel gezet welke vervolgens ondergronds via diverse lassen en kabelverdelers uitkomt bij de abonnees.

VDSL is sterk afhankelijk van de totale lengte van de kabel (vanaf de centrale tot aan de modem bij u binnen). Bij de uitrol van VDSL ervoor gekozen om het signaal pas in de kabelverdeler op de lijn te zetten. Hierdoor is de lijnlengte sterk ingekort en zijn dus voor meer aansluitingen hogere snelheden beschikbaar. Dankzij die kortere kabellengte is ook de latency van VDSL beter.

Verschillen tussen ADSL en VDSL

VDSL biedt enerzijds fors hogere download- en uploadsnelheden dan bij ADSL. Ter vergelijking, bij ADSL zijn de maximale snelheden ongeveer 20Mbit down en 2Mbit up. Bij VDSL is inmiddels al 80Mbit down en 8Mbit up mogelijk (VDSL2), mede dankzij nieuwe technieken zoals Vectoring. Deze technieken dienen echter wel door het gebruikte modem ondersteund te worden. Daarnaast is bij VDSL geen traditionele telefonie mogelijk terwijl dat bij ADSL wel mogelijk is. Dit komt omdat vanuit de wijkcentrale het ADSL bij op het telefoonsignaal gezet wordt. Dit wordt “line-sharing” genoemd. Bij VDSL is er geen mogelijkheid meer voor telefonie omdat die benodigde bandbreedte voor het datasignaal gebruikt wordt. Dat hogere bandbreedte maakt het mogelijk om meer toepassingen via internet te gebruiken.

Daarnaast wordt VDSL hiermee ook voor zakelijk gebruik interessant. Enkele voordelen ten opzichte van ADSL:

  • Levertijd VDSL is gelijkwaardig aan de levertijd van ADSL;
  • Kosten modem zijn ongeveer gelijkwaardig;
  • Fors hogere downloadsnelheid;
  • Hogere uploadsnelheid;
  • Lagere latency;
  • Eenvoudig meerdere logische verbindingen mogelijk waardoor verkeer eenvoudig gescheiden kan worden (voor bijvoorbeeld telefonie)

VDSL of toch glasvezel?

Wanneer we zakelijke VDSL gaan vergelijken met glasvezel voor professioneel gebruik, valt direct op dat glasvezel vele malen sneller is dan VDSL. Bij zakelijk glas leveren we snelheden tot 1Gb. Deze snelheid is vergelijkbaar met uw interne netwerk. Daarnaast is de snelheid bij glasvezel ook symmetrisch. Dit betekent dat de upload- en downloadsnelheid even hoog kunnen zijn.

Om de gegevens te versturen wordt bij glasvezel gebruik gemaakt van licht. Hierdoor is de snelheid nagenoeg niet afhankelijk van de lengte (zoals bij alle DSL-technieken wél het geval is). Ook is het signaal nagenoeg niet beïnvloedbaar door andere externe invloeden (overspraak of sterke elektromagnetische velden in de buurt).

Helaas, glasvezel heeft ook nadelen:
Infrastructuur is niet overal in de nabijheid beschikbaar waardoor de aansluitkosten kunnen oplopen
Vanwege vergunningsaanvragen kunnen levertijden oplopen tot 3 maanden.

Overstappen naar VDSL

Overstappen van ADSL naar VDSL biedt zeer zeker voordelen voor de zakelijke gebruiker. De maandelijkse meerkosten én de eenmalige kosten zijn goed te overzien, de levertijd is slechts een paar weken. Daarnaast is VDSL zeer zeker een goed alternatief voor bedrijven waar glasvezel (nog) niet beschikbaar is of de snelheid behoefte onvoldoende is om de relatief dure glasvezel te rechtvaardigen. Denk in dat laatste geval aan bijvoorbeeld kleinere MKB-ondernemingen en ZZP-ers. Ook als backupverbinding naast een bestaande glasvezelverbinding kan VDSL goede diensten bewijzen.

Hebt u nu nog een ADSL-verbinding? Neem nu contact met ons op en vraag bij ons de mogelijkheden om te upgraden naar VDSL!

Menu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap