Domeinnaam registreren voor zakelijk gebruik

 1. Home
 2. Domeinnamen
 3. Domeinnaam registreren voor zakelijk gebruik

In de huidige marktomstandigheden is het hebben van een goede domeinnaam een vereiste. Het biedt je als bedrijf mogelijkheden om jezelf te kunnen onderscheiden van de concurrentie. Buiten het kiezen van een goede domeinnaam, is de zogeheten registrar ook belangrijk. Dit is de partij die de domeinnaamregistratie verzorgt. Zij doen het administratief onderhoud en zorgen er voor dat het domein beschikbaar is op het internet. Net als met veel andere diensten geldt ook hier weer “je krijgt waarvoor je betaalt”. Het loont dus zeker de moeite om verder te lezen en je te verdiepen in de belangrijke aspecten van een zakelijke provider voor je domeinnaamregistraties.

Wat is belangrijk bij een domeinregistratie?

Tja; een eenvoudige vraag maar hierbij is niet alleen een goede pakkende naam belangrijk die u onderscheidt van uw concurrenten. Volgens ons zijn de volgende zaken van belang:

 • Een goede en sterke naam;
 • De technische domeinnaam informatie (dns-zone) dient altijd beschikbaar te zijn vanaf internet;
 • De dns-zone dient beveiligd te zijn (bijvoorbeeld middels DNSSEC);
 • Het domein dient administratief op uw naam te staan;
 • Uw domeinen dienen bij een betrouwbare partij geregistreerd te zijn.

Een aantal van deze punten hebben we al eerder beschreven. Punt 3 tot en met 4 gaan we in deze blogpost verder uitwerken.

Beschikbaarheid van uw domein informatie

De technische informatie met daarin de inrichting van uw domein wordt bewaard in een zogenaamde DNS-zone. Deze DNS-zone bevat onder andere informatie op welke internetserver uw website staat en naar welke servers uw e-mail gestuurd moet worden. Ook informatie over welke servers email mogen ontvangen en versturen of welke SSL-certificaten gebruikt mogen worden staat tegenwoordig in deze DNS-zone opgeslagen.

Indien deze informatie niet beschikbaar is, dan is uw website offline, uw email onbestelbaar en kan uw verzonden email als “spam” opgemerkt worden.

Professionele domeinnaamregistratie

Om bovenstaande problemen te voorkomen hanteren wij hoge eisen aan de servers waar uw domein-informatie op staat (de zogenaamde nameservers of DNS servers). Hieronder leggen we uit wat wij doen om de beschikbaarheid zo hoog mogelijk te hebben.

 • We hebben uw gegevens op drie DNS-servers beschikbaar;
 • Onze DNS-servers hebben geen andere taken;
 • Deze DNS-servers draaien alle drie in afzonderlijke netwerken;
 • Deze servers staan op twee continenten in drie verschillende locaties opgesteld;
 • Ze zijn actief in drie verschillende TLD’s.

Meerdere DNS-servers beschikbaar

Ons eerste punt inzake de beschikbaarheid is natuurlijk het draaien van meerdere nameservers. Waar andere providers dit vaak op slechts twee nameservers doen hebben wij er drie draaien. De reden hiervan is dat de kans op gelijktijdige uitval van 3 servers veel kleiner is dan gelijktijdige uitval van 2 servers. Dit is uiteraard alleen indien deze verspreidt over meerdere locaties staan opgesteld, wat is ons geval ook is.

Onze DNS servers zijn dedicated

Waar andere hosters vaak hun DNS-dienst op bijvoorbeeld webservers draaien, hebben wij servers die uitsluitend uw domein informatie beschikbaar houden. Hierdoor is het risico voor uitval lager. Daarnaast is de performance beter omdat de servers geen andere dingen hoeven te doen. Het voordeel voor u als klant is dat de benodigde DNS informatie sneller kan worden verstrekt. Zo is de laadtijd uw bezoekers sneller en dat kan ook positieve invloed hebben op uw positie in de zoekmachines.

In verschillende netwerken

Ondanks dat vele branchegenoten ook op meerdere servers draaien, komt het zeer vaak voor dat deze servers zich in hetzelfde IP netwerk bevinden. Hierdoor is uw informatie niet beschikbaar als dat ene netwerk uit de lucht is. Wij draaien uw domein informatie in drie verschillende IP netwerken om de beschikbaarheid te verhogen. Naast het feit dat het drie verschillende netwerken zijn, is hiervan (bewust) slechts één netwerk onder ons beheer. Ook weer om gelijktijdige uitval te voorkomen.

Op verschillende continenten

Om het risico op onbeschikbaarheid nog verder te verlagen hebben wij onze nameservers op meerdere geografisch gescheiden locaties staan verspreid over twee continenten. Zo hebben we in Europa twee nameservers draaien en één in USA.

In verschillende TLD’s

Een nameserver heeft ook een naam en is dus ook afhankelijk van de beschikbaarheid van die specifieke zone. Dit noemen we een Top Level Domain, of TLD. Denk hierbij aan bijvoorbeeld “.NL”. Om de kans op uitval te minimaliseren zitten onze nameservers in meerdere TLD’s. De kans dat deze allemaal gelijktijdig onbeschikbaar zijn is kleiner dan het winnen van de jackpot in de loterij. Zo zitten onze nameservers in het .NL-domein, het .EU-domein en het .NET-domein.

Beveiliging van de DNS-zone

Uiteraard dient uw dns-informatie beveiligd te worden. Hiervoor zijn verschillende protocollen beschikbaar waarvan DNSSEC de meest gebruikte is. BusinessConnect ondersteund DNSSEC op haar recursive en authorative nameservers. Alle bij ons geregistreerde domeinen welke op onze eigen nameservers staan zijn waar mogelijk voorzien van deze digitale handtekening. Op onze Support-pagina kun je lezen wat DNSSEC is.

Het domein dient op uw naam te staan

Een domeinnaam is in feite een recht op het gebruik van die naam. Daarom dient dat ook correct vastgelegd te worden. Een domeinnaam dient dan ook altijd op uw naam te staan. Sommige providers registreren domeinen op hun eigen naam waardoor u geen rechten kunt opeisen. Wij zullen als professionele hostingprovider altijd zorg dragen voor een correcte registratie.

Lees ook onze blogpost “De gevolgen van een onjuiste domeinnaamhouder” voor meer informatie.

Registreer uw domeinen bij een betrouwbare partij

BusinessConnect bestaat al meer dan 20 jaar en heeft alle relevante infrastructuur in eigendom. Daarnaast zijn we niet afhankelijk van financierders of derde partijen en is onze oprichter nog dagelijks betrokken bij de gang van zaken.

Conclusie

Zoals u hebt kunnen lezen hebben wij diverse maatregelen ingericht om uw domeinen zo optimaal mogelijk beschikbaar te krijgen en te houden.

Wilt u ook uw domeinen altijd beschikbaar hebben? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of ga direct naar onze webshop toe om uw domein bij ons te registreren.

Menu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap