Hoe controleren of uw WordPress-website vrij van virussen en malware is (en blijft!)

  1. Home
  2. Beveiliging
  3. Hoe controleren of uw WordPress-website vrij van virussen en malware is (en blijft!)

Graag willen we dat onze pc’s en telefoons stabiel en snel zijn. Virussen en andere vormen van malware, ofwel kwaadaardige software, horen hier niet thuis. Waar we wel maatregelen op onze pc’s nemen, vergeten veel ondernemers hun website nog wel eens. Ook al draait hij ergens op een server, het is en blijft een computer met de nodige softwarecomponenten. We gaan kijken naar een simpele maatregel die we kunnen nemen om malware op te sporen.

Zoekmachines

Zoekmachine Google heeft als doel haar zoekende gebruikers naar de juiste websites te leiden. Hierbij ligt de voorkeur op snelle, toegankelijke en duidelijke websites. Besmette websites zijn dan ook een doorn in het oog van de zoekgigant. Ook zij heeft er baat bij dat websites schoon blijven van kwaadaardige scripts en componenten, om de best mogelijke gebruikerservaring te kunnen bieden.

Uw beste bezoeker

Wellicht staat u er niet bij stil, maar Google zou zomaar eens uw meest trouwe bezoeker kunnen zijn. Bijna dagelijks bekijkt zij uw website(s) en analyseert de inhoud. Goede artikelen en informatie worden vervolgens opgenomen in de zoekindex, die dan weer te raadplegen is door uw potentiële klanten. Daar Google de meeste websites ook dagelijks bezoekt, op zoek naar nieuwe content, kan het ook kwaadaardige toevoegingen snel detecteren. Zij hebben hiervoor eigen algoritmes en detectiemiddelen om te bepalen of een stukje script kwaadaardig is. Als dat zo is, waarschuwen ze de gebruiker in de zoekresultaten. Het zal logisch zijn dat het aantal bezoekers op uw pagina daarmee drastisch daalt. Gelukkig waarschuwt Google naast de bezoekers, ook webmasters. Dit gaat per e-mail.

Google Webmaster tools

Om gebruik te maken van de waarschuwingsmail, dient u een account te hebben bij Google. Na het aanmelden, dient u aan te tonen dat u de eigenaar bent van de betreffende website. Dit kan op verschillende manieren, die meestal technisch zijn. Als u zelf niet met termen zoals DNS en meta-tags bekend bent, raden wij u aan om uw webmaster, systeembeheerder of webhoster in te schakelen. Deze kan de benodigde aanpassingen doen. De website zal daarna in het overzicht verschijnen. In het hoofdoverzicht (search console) kunt u de instellingen aanpassen. Hier is zowel de taal in te stellen, als de wens om notificaties te ontvangen. Deze optie dient in dat geval aan te staan, zodat ook berichten over mogelijke besmettingen naar u verstuurd worden. Hopelijk gebeurt het nooit, maar in het geval dat… tijd om in actie te komen en de website op te schonen, of een expert in te schakelen. U wilt vast niet uw klanten besmetten met virussen, of hun mailbox vullen met spamberichten, toch?

Menu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap