Hoe kies ik de juiste hostingprovider voor mijn website?

  1. Home
  2. Hosting
  3. Hoe kies ik de juiste hostingprovider voor mijn website?

Het vinden van een goede hostingprovider voor uw website is nog niet zo heel makkelijk. Er zijn nogal wat factoren die een rol spelen bij het maken van deze keuze. U wilt natuurlijk dat uw site goed scoort in Google, dat bezoekers uw website als snel ervaren en dat uw website altijd beschikbaar is. Op zich zijn dat realistische wensen toch ? Hoe gaat u uit de 20.000 hostingbedrijven en -bedrijfjes die Nederland rijk is, een goede en weloverwogen keuze maken ? In deze blogpost probeer ik u handvatten te geven waardoor u een goede keuze kunt maken.

Wat is hosting ?

Om hier een goed antwoord op te geven moeten we eerst kijken wat hosting nu feitelijk is én uiteraard wat uw wensen zijn. In het kort gezegd is hosting niets meer dan “ruimte” op een server. Dit kan ruimte zijn om bestanden op te slaan, ruimte voor uw mail of ruimte voor een database. Die server is uiteraard verbonden met het internet en zorgt ervoor dat wanneer iemand op uw website komt de correcte informatie wordt verstuurd naar de bezoeker. Dus eigenlijk is hosting het huren van opslagruimte en rekenkracht.

Wat beïnvloed de prijs ?

De prijs van hosting wordt bepaald door een aantal factoren. De grootste factoren die de prijs bepalen zijn snelheid, beschikbaarheid en ondersteuning. Laten we deze drie punten even verder bekijken.

Snelheid

De snelheid waarmee uw website weergegeven kan worden, wordt bepaalt door onder andere de capaciteit van de server. Een snelle server met veel geheugen en veel rekenkracht kost veel geld. Hosting op zo’n omgeving zal dus duurder zijn. Sommige providers lossen dit op door op die ene server veel meer websites te draaien. Het maakt echter wel een fors verschil of op die server 10 websites staan of 500 websites. Ook de manier hoe die server met het internet is verbonden is van belang. Zit uw provider in een datacenter met eigen connecties naar de grote internetknooppunten, of wordt uw site op hun kantoor gehost wat met een goedkope reguliere internetverbinding is aangesloten ? Of wellicht staat hun omgeving in Amerika of Duitsland ? Dat laatste is stukken goedkoper maar ook fors trager én nadelig voor uw positie tussen de zoekresultaten !

Beschikbaarheid

De beschikbaarheid speelt uiteraard ook een rol in de prijsstelling. Een hoge beschikbaarheid (uptime) betekent dat veel zaken dubbel (redundant) uitgevoerd moeten zijn. Een professionele partij die haar eigen netwerk beheert zal dat goed geregeld hebben. Maar hoe is dat geregeld bij de lokale IT-leverancier of uw grafisch ontwerper die zegt het zelf te doen ? Hebben zij de kennis van redundantie ? Of huren zij het ook weer elders in en vertrouwen zij erop dat het goed geregeld is ? Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat wanneer er een storing is; dit niet gelijk al uw diensten treft. We komen helaas nog heel vaak partijen tegen die mail en uw website op dezelfde omgeving draaien. Als er zich dan een storing voordoet; is niet alleen uw website offline maar kunnen uw klanten u ook niet bereiken per mail… Dit kan dus een behoorlijke impact hebben op uw zaken.

Ondersteuning

Uiteraard kan het altijd voorkomen dat u vragen hebt. Hoe moet uw mailbox op uw nieuwe smartphone ingesteld worden of kan mijn website voorzien worden van SSL. In dat geval wilt u snel geholpen worden door mensen die hun vak verstaan, vriendelijk zijn. Is uw hostingprovider telefonisch bereikbaar tegen een normaal telefoontarief ? Of kunt u ze uitsluitend bereiken via een koopnummer of per mail ? Of is uw hoster alleen ‘s avonds via een mobiel nummer bereikbaar ? U hebt niets aan een duur hostingpakket als u geen ondersteuning krijgt of dagen moet wachten op een antwoord. Naast deze drie punten zijn er nog een aantal zaken welke van invloed zijn op de prijsstelling. De bottomline is dat hoge snelheid, goede beschikbaarheid en goede ondersteuning geld kosten. Voor € 1,00 per maand kunnen dergelijke zaken niet professioneel geboden worden… Dit kan zelfs inhouden dat u zelf of uw webbouwer zaken moet gaan uitzoeken wat al snel veel meer geld kost. Ook bij hosting geldt dat goedkoop vaak duurkoop is.

Brood haal je bij de bakker.

Een eenvoudige uitspraak waar niets tegen in gebracht kan worden. Producten of diensten neemt u af bij de fabrikant of in ieder geval bij een partij die gespecialiseerd is. Toch komen we nog steeds webbouwers, grafisch ontwerpers en IT-dienstverleners tegen die zeggen ook hosting te doen. Zij huren echter vaak elders een resellerpakket en verkopen dat door. Inhoudelijke kennis ontbreekt dan ook vaak en als er een storing is zijn ze afhankelijk van derden. Als uw webshop meer performance vereist kunnen zij vaak niet de flexibiliteit in schaalbaarheid geven die op dat moment gewenst is Hosting is de laatste jaren meer en meer geëvolueerd naar een apart vakgebied met specifieke eisen op gebied van beveiliging, serverbeheer en netwerkbeheer.

Wat zijn mijn wensen ook al weer ?

We begonnen dit artikel met een paar wensen voor hosting van een website. Wat heel eenvoudige wensen zijn blijkt dus nogal een eisenpakket op te leveren voor de uiteindelijke keuze die u het best kunt maken. Naast de bovenvermeldde punten hebben we nog een aantal tips waar u rekening mee kunt houden : Indien u domeinnamen wenst te registeren zorg dan dat u zelf formeel eigenaar bent. Er zijn namelijk veel webdesigners of reclamestudio’s die de domeinen op hun eigen naam zetten. Dit kan naderhand vervelende gevolgen hebben omdat u zelf niet formeel eigenaar bent terwijl u er wel voor betaald. Sommige hostingpartijen werken nog met opslaglimieten op hun hosting. U kunt hier vaak wel heel goedkoop hosting afnemen; maar na het plaatsen van de website en een paar foto’s moet u vaak al gaan upgraden naar een groter (en duurder) pakket. Gaat het in uw specifieke situatie om een webshop ? Vraag dan na of de hostingpartij ook SSL-certificaten kan leveren. Als email een belangrijk communicatiemiddel is voor uw onderneming kies dan een provider die uw email op een aparte omgeving draait. Bij veel (met name goedkopere) providers die al uw diensten op één server draaien kan zelfs uw eigen mailserver op uw kantoor onbereikbaar worden indien de provider een storing heeft ! Kortom, u neemt het best uw hosting af bij een gespecialiseerde partij. Alleen zij hebben hun zaken goed op orde en hebben kritisch nagedacht over risico’s, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de snelheid en beschikbaarheid van uw website.

Menu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap