Veilig op vakantie

  1. Home
  2. Beveiliging
  3. Veilig op vakantie

De vakantieperiode is weer aangebroken. Dat houdt in dat we massaal naar andere oorden gaan. Maar we willen het thuisfront vaak wel op de hoogte houden, de e-mails bijhouden en vaak toch nog even wat dingen doen voor het werk. Dan is de gratis wifi in het hotel of op de camping wel makkelijk toch? Wij adviseren u hier goed uit te kijken. In dit document gaan we verder in op de risico’s van gratis wifi.

Een wifi-netwerk is namelijk vaak één fysiek netwerk. Op dat netwerk kunnen computers van tientallen tot honderden mensen zitten. Vaak zijn de standaardinstellingen van computers dusdanig dat ze te gemakkelijk toegang geven dat je gegevens waardoor anderen dus toegang zouden kunnen hebben tot je computer, tablet of smartphone.
Zo kunnen virussen vrij eenvoudig van een besmette computer naar jouw laptop doorspringen.

Daarnaast kunnen criminelen op vanaf hetzelfde terras ook vrij eenvoudig met een zogenaamde netwerk sniffer alles meelezen wat jij verstuurt over een niet-beveiligde verbinding. Dus wellicht ook je gebruikersnamen en wachtwoorden van sites waar je op inlogt! Oplettendheid is dus geboden op vakantie. Met onderstaande tips kun je de risico’s beperken.

Software bijwerken voor vertrek

Vaak worden kwetsbaarheden die gevonden zijn door de fabrikanten vrij snel uitgebuit door criminelen. Door te zorgen dat je apparatuur altijd bijgewerkt is, zijn bekende lekken in de software ook gedicht. Zorg er dus voor dat je besturingssysteem en andere software helemaal bijgewerkt is.

Bezoek alleen websites met SSL-certificaat (HTTPS)

De meeste gebruikers letten hier niet zo op, maar kijk eens in de adresbalk van een website die je bezoekt. Staat daar http:// voor het adres? Dan is je verbinding met die site onbeveiligd en kunnen anderen in theorie de gegevens die je invult en opvraagt inzien. Let er dus op dat je alleen sites bezoekt die beginnen met https. Bij deze sites wordt namelijk al het verkeer veilig uitgewisseld (versleuteld) tussen de webbrowser en de website. Meelezen door anderen is daardoor (bijna) niet meer mogelijk.

Zet wifi uit als je het niet gebruikt

Dat het wifi-netwerk van je camping is beveiligd met een wachtwoord zegt niets over de veiligheid van dat netwerk. Het zorgt er alleen voor dat het aantal gebruikers van dat netwerk beperkt blijft. Maar wie bezoeker is of het (meestal niet zo heel moeilijke) wachtwoord heeft achterhaald kan nog steeds kwade bedoelingen hebben. En waar letten zij op? Computers die lange tijd online zijn want dan hebben hun ook veel tijd om daarop proberen in te breken. Zet daarom voor extra veiligheid je wifi uit als je deze niet nodig hebt.

Zorg ervoor dat je computer niets deelt

Het is verstandig om op je computer de zogeheten “Bestandsdeling” uit te zetten. Dat is een instelling die het makkelijk maakt om gegevens op het bedrijfsnetwerk of thuis met anderen te delen maar op vakantie zet dit ook de deur open voor anderen. Uitzetten is dus de boodschap. Bij Windows 7, Windows 8 en Windows 10 vindt u dit onder het “Netwerkcentrum” – “Geavanceerde instellingen voor delen”. Bij macOS onder “Systeemvoorkeuren” – “Delen”.

Gebruik je eigen mobiele data

De meest efficiënte beveiliging is natuurlijk om geen gebruik te maken van de wifi maar de dataverbinding te gebruiken van je smartphone. Dat hoeft geen enorme kostenpost op te leveren aangezien roaming vrij recent is afgeschaft binnen Europa. Eventueel kun je van je eigen smartphone een hotspot maken zodat partner en kinderen mee kunnen surfen via je eigen verbinding. Hierbij dien je echter wel rekening te houden met je maandelijks datavolume op je mobiel abonnement.

Gaat je mail ook via een veilig protocol?

Wat vaak wordt vergeten is bestaande programmatuur die al geïnstalleerd en geconfigureerd is. Bijvoorbeeld de programmatuur om je mail op te halen. Die heeft altijd al goed gewerkt dus geen reden om te controleren. Of toch wel? Dat het werkt wil niet zeggen dat het veilig werkt! Daarom ondersteunen wij al geruime tijd op onze mailservers ook de veilige protocollen om mail op te halen en te versturen. Gebruik onze handleiding mail op domeinnaam instellen om te controleren of het correct staat ingesteld zodat inbrekers ook geen toegang kunnen krijgen tot uw e-mail!

Hebt u nog vragen over deze tips? Neem dan contact met ons op.

Menu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap