Hoe stel ik mijn WordPress website veilig?

Het is belangrijk om te zorgen dat je met regelmaat een backup van je website maakt.
Dit kan van belang zijn wanneer je je WordPress wilt gaan bijwerken (updaten) of als je van hostingprovider wilt wisselen.
Buiten die scenario’s is het een goed gebruik om periodiek je gegevens veilig te stellen.

In dit document leggen we je uit hoe je je WordPress website kunt veiligstellen.

Het veilig stellen van je WordPress website omvat eigenlijk het veiligstellen van twee afzonderlijke zaken:

1. Een kopie van de door WordPress gebruikte database;

2. Een kopie van de bestanden (zowel van WordPress als van bestanden en plaatjes welke geupload zijn).

Ruwweg zijn er twee manieren om je website veilig te stellen. Beide manieren worden hier beschreven.

WordPress automatisch veilig stellen

De meest eenvoudige optie is om een plugin te gebruiken. Binnen die plugin zijn taken aan te maken. Deze taken kunnen handmatig of periodiek en geautomatiseerd worden uitgevoerd.

Op deze pagina gaan we uit van de plugin “BackWPup free”; een gratis plugin die veel gebruikt wordt en goed wordt bijgehouden door de auteurs.

Om deze te installeren gaat vanuit uw WordPress dashboard naar “Plugins” en vervolgens “Nieuwe plugin”. In het zoekscherm voer je de naam in van de te installeren plugin (BackWPup)  en druk op [ENTER].

Zoek vervolgens in de zoekresultaten de correcte plugin op en druk op “Nu installeren”.

wordpress installeren plugin backwpup

Na de installatie heb je in het menu aan de linkerzijde de optie “BackWPup” erbij staan:

menuopties wordpress backwpup

Via het menu-item “Jobs” kun je een nieuwe taak aanmaken. Klik hier op en kies vervolgens voor “Add new” om een nieuwe backuptaak aan te maken.

We dienen de volgende settings te controleren :

Tabblad General:

1.Instelling “Job Name”. Voer hier een naam in voor de backuptaak;
2.Instelling “Job Destination”. Kies hier voor “Backup sent via email” om de backups in de mail te ontvangen;
3.Instelling “Log Files”. Voer hier het mailadres in waar je de resultaten van de backups op wilt ontvangen;

Tabblad To: Email:

1.Voer hier je mailadres in en verstuur een test email met de knop “Send test email”.

Druk na het wijzigen van de instellingen op “Save changes”.

De backuptaak is te controleren of wijzigen onder de menu-optie “Jobs”.

wordpress backwpup starten taak

Door hier “Run now” te kiezen zal de taak gestart worden.

WordPress handmatig veilig stellen

Om met de hand een kopie van je WordPress website te maken heb je toegang nodig tot de MySQL-database en toegang tot de webruimte. Dit kan meestal via PhpMyAdmin en een FTP-programma.

Veiligstellen database

Om de database veilig te stellen maken we gebruik van PhpMyAdmin. Deze is vaak door de provider reeds geïnstalleerd en bereikbaar via de link www.uwdomein.nl/phpmyadmin of via een link zoals https://sqlxx.providernaam.nl.

Log in op PhpMyAdmin met de door de provider verstrekte gebruikersnaam en wachtwoord.

Selecteer je database en kies in de tabbladen  bovenin voor “Exporteer” :

mysql database exporteren stap 1

Je krijgt nu onderstaand scherm te zien:

mysql database exporteren stap 2

Druk hier op de knop “Start” waarna de database zal worden gedownload naar je computer. Bewaar dit bestand, dat is namelijk de backup van de database van je website.

Veiligstellen bestanden

Voor het veiligstellen van de bestanden dienen we een ftp-programma te hebben.

FTP is de afkorting van “File Transfer Protocol” ofwel een manier om bestanden uit te wisselen.

Hiervoor kunt u bijvoorbeeld FileZilla gebruiken. Dit programma is gratis te downloaden via https://filezilla-project.org/

Na het opstarten van het programma krijg je onderstaand scherm te zien. Vul hier de ftp-gegevens in die je van je provider hebt gehad en druk op de knop “Snelverbinden”.

ftp invoeren login gegevens

Na het inloggen krijg je de bestanden, welke op de ftp-ruimte staan, te zien aan de rechterzijde.

De linkerzijde van het scherm is je computer.

In het onderstaand voorbeeld hebben we alvast een map “websitebackup” aangemaakt op de computer uw de bestanden te bewaren.

ftp website downloaden

In de rechterzijde van het scherm drukken we met de rechter muisknop op de map waarin de website staat. Uit het menu kiezen we vervolgens de optie “Downloaden”.

De bestanden worden nu gekopieerd naar je computer toe.

De map waarin de website staat is vaak “www” of “public_html”. Je provider kan je vertellen welke map je dient te gebruiken.

Heb je hulp nodig hierbij ? Neem contact met ons op en ontdek onze uitstekende service.